THE LINCOLN CENTER CORRIDOR MURAL (Moop 132)          (Separate photos taken with flash.)

USE THE HORIZONTAL BAR ON BOTTOM TO SCROLL THE WHOLE MURAL and the vertical scroll bar to read the text.
      In 1978, while I was waiting for someone at Lincoln Center, I wandered about its public spaces.   On the lower so called Concourse Level, I discovered a particularly bleak corridor 150' long, about 12' wide with walls 9' high.   The walls were cinder block, painted off white, with no interruptions such as doorways or indentations for placing posters.    As you can see above, the corridor which runs north south (south end above) connects two east west corridors.    At the north end it also leads to Avery Fischer Hall and the 66th Street Station of the Broadway subway line.
I thought that my Moop work with its horizontal streams of Moop characters would lend itself to such an uninterrupted horizontally extended space.  I composed a proposal and went to the Public Arts Council for encouragement and advice on whom to approach at Lincoln Center.    They referred me with their support to Leonard de Paur, director of Community Relations at Lincoln Center.   
      He liked the proposal and the samples of my work, but said that Lincoln Center had no budget for such a project.     Fortunately I succeeded in obtaining funding from the Prudential Foundation.       
The mural was done in 3 1/2 months during the winter of 1978, 1979.    The subway trains nearby pushed columns of cold air through the passageways into the corridor.
I didn't prepare sketches and often just sat looking at what I'd done and thinking about which words and shapes and configurations to do next.    My wife Ikuko was a great help in the execution.
       In 1987 I thought some quiet areas in the mural could be made more active and got authorization to do this and some funding from a private donor.  Dicolorations on the wall are due to chemicals used to remove graffiti.       
In early 2008 the wall on which the mural was painted was torn down in the conversion of the pedestrian corridor into a motor vehicle way. The mural had a 29 year run.